čtvrtek 24. září 2009

Ochutnal jsem: jak chutnají premiová nealkoholická zahraniční piva

Nealkoholické pivo to má těžké. Leckdo o něm tvrdí, že to pivo ani není. Je velký problém uvařit ho tak, aby bylo co nejvíce chuťově podobné pivům s obsahem alkoholu. Někomu se to podaří, většině však ne.

Dnes jsem si pro vás připravil výsledky ochutnávky 4 zahraničních premiových nealkoholických piv v 0,33 l lahvích, které se dají běžně zakoupit například v Bille. Poznáte je snadno: zvučná jména, krásné etikety... Chuť však mnohdy zaostává za premiovostí obalu.

Ochutnal jsem francouzkou Stellu Artois, německý Erdinger a Clausthaler a slovenský Zlatý Bažant. Všechny se dovávají v sympatických 0,33 l lahvích a všechny svorně udávají maximální objem alkoholu 0,5 % obj. s vyjímkou Erdingeru, který uvadí maximálně 0,4 % alkoholu obj. Podívejme se na chuť podrobně abecedně.

1) Clausthaler - extra herb, premium alkoholfrei, 0,33 l

Clausthaler má krásně světle zlatavou barvu se střední pěnivostí s hezkou vůní. Má příjemnou hořkou chuť hodně připomínající alkoholická piva. Dovedu si představit, že bych mohl vypít i víc lahví najednou. Což se dá říci už jen o Zlatém Bažantu.

2) Erdinger - alkohol-frei, Erdinger Weissbräu, obj. 0,4 % obj.

Erdinger má výrazně kalnou zlatavou barvu. Vůní a bohužel i chutí připomíná kvasnicová piva. Kdo je má rád, chuť Erdingeru ocení, mně kvasnicová chuť silně vadila. Nedokázal jsem ho ani vypít.

3) Stella Artois - non-alcoholic beer, max. obj. 0,5 % obj.

Stella Artois měla ze všech čtyř testovaných piv nejzlatavější barvu se střední pěnivostí. Vizuelně dokonalý zážitek. Ovšem chuťově rovněž zaostala. Měla výrazně nakyslou chuť. Pivaři, kteří jsou zvyklí na chuť alkoholické Stelly ji možná příjdou na chuť.

4) Zlatý Bažant - Nealko, max. obj. 0,5 % obj.

Slovenský Zlatý bažant mě velmi překvapil. Jednak měl ze všech testovaných jediný příjemnou a praktickou šroubovací zátku. Skalní pivaři by mohli namítnout, že se šroubovací zátkou připraví o zvukový zážitek (kss-kss), nicméně efekt kss-kss překvapivě funguje i při otočení šroubovací zátky. Zlatý bažant má zlatavou barvu - zlatavější než Clausthaler, méně než Stella Artois. Vyznačoval se příjemnou jemnou chutí bez extrémů jako v případě Stelly nebo Erdingeru.

Došel jsem tedy k následujícímu pořadí (první místo nejlepší):

1. Clausthaler
2. Zlatý Bažant
3. Stella Artois
4. Erdinger

Pokud bych měl hodnotit, které pivo by člověk mohl pít celý večer (například 5 lahví), pak by se dal skutečně jen Clausthaler a Zlatý Bažant. Nemohu si ale pomoct, že bych spíš volil osvědčený Birell od Radegastu, který má dobrou chuť a člověk ho s chutí může pít celý večer, aniž by se mnu křivila huba :-). V příštím testu ochutnáme slovenská výčepní 10ti stupňová piva.


příbuzné tácky:

Clausthaler | Zlatý Bažant | Reklamy Zlatého Bažantu | Stella Artois | Erdinger | Rubrika ochutnal jsem

Žádné komentáře:

Okomentovat