pátek 16. října 2009

Souhrn novinek z tuzemských pivovarů

Tento týden proběhly v médiích dvě zpráv z pivovarnického odvětví a proto si je pro ty, kteří je nezaregistrovali, připomeneme

Jednak světový pivovarnická jednička (psali jsme) na světě Anheuser-Busch InBev se rozhodl prodat svoje operace ve východní Evropě společnosti CVC Capital Partners za 2,23 mld. $ (cca 38,6 mld. Kč). CVC získá pivovary v Bosně a Hercegovině, Srbsku, Chorvatsku, ČR, Maďarsku, Rumunsku, Černé Hoře a na Slovensku. V ČR patří firmě AB InBev Pivovary Staropramen. CVC plánuje přejmenovat skupinu na StarBev. Staropramen loni prodal 3,26 milionu hektolitrů piva a vykázal zisk 289,6 mil. Kč. Otázkou zní, kdo takové pivo pije... Více na lidovky.cz.

Druhá - a podstatně pro nás konzumenty smutnější zpráva - je fakt, že Plzeňský Prazdroj zvedá cenu sudové plzně o korunu na 20,90 Kč, podraží i obě jedenáctky (Kozel a Excelent) i nealkoholický Birell. Mluvčí Prazdroje Jiří Mareček to vysvětlil následovně: "U všech zdražovaných značek jde v průměru o jednoprocentní nárůst, což dorovnává průměrnou roční inflaci v ČR."

příbuzné tácky:

Pilsner Urquell | Staropramen | Napsali jsme o Prazdroji |

Žádné komentáře:

Okomentovat