čtvrtek 1. října 2009

Světové pivovarnické skupiny

Nic už není jako dřív a drsná ruka kapitalismu samozřejmě pohltila i trh s pivy. A dávno tomu je. Už jen pár statečných pivovarů stojí mimo velké světové pivovarnické hráče...

Kdo tedy ve světě piva hraje prim? Světovou produkci piva lze rozdělit především na první tři jedničky - tedy přesně na stupně vítězů. Světová trojka je na tom následovně:

1. Anheuser-Busch InBev - belgicko-americká skupina
2. SABMiller -(South African - Bavaria - Miller) - jihoafrická skupina
3. Heineken - nizozemská skupina

Anheuser-Busch InBev je světovou jedničkou hned v několika ohledech. Přímo zaměstnává 120 000 zaměstnanců po celém světě ve 30ti zemích. Do skupiny spadá skoro 300 značek a tři světově jedničky: Budweiser, Stella Artois a Beck’s. Operuje v šesti světových zónách - Severní Amerika, Jižní americe, západní Evropa, střední a východní Evropa, Asie a Pacifik.

Z českých značek pod skupinu spadá například Staropramen.

SABMiller jako světová dvojka v produkci piva obsahuje téměř 200 značek se čtyřmi mezinárodními premiovými značkami, mezi které patří i Pilsner Urquell. Firma pod tímto názvem vznikla v roce 2002 po spojení jihoafrického pivovaru South African Breweries a severoamerické Miller Brewing. V roce 2005 se skupina spojila s Bavaria Brewery.

Z českých značek pod skupinu spadá: Pilsner Urquell, Kozel, Gambrinus nebo i slovenský Šariš.

Heineken - bronzová medaile v objemu celosvětového pivního zastoupení patří skupině Heineken. Skupina zastupuje momentálně circa 120 top-selling (nejprodávanějších) brandů/značek piva. Z našich piv spadá pod gigant Heineknu například Starobrno, na východě na Slovensku premiový Zlatý Bažant.

Z našich premiových značek stojí mimo: národní podnik Budweiser Budvar, Bernard - rodinný pivovar. Z nepremiových ještě například populární Svijany.

příbuzné tácky:

Anheuser-Busch InBev
| SABMiller | Heineken

Žádné komentáře:

Okomentovat